Vuonna 1930 Martti Saari suoritti Karhumäen kristillisen kansanopiston, ja 1935–37 hän kävi Helsingin kirkkomusiikkiopiston, josta hän valmistui kanttori-urkuriksi. Tämän jälkeen hän toimi virkaa toimittavana kanttori-urkurina Ilmajoen seurakunnassa 1937–38 ja Tampereen Harjun seurakunnassa 1941. Ylivieskaan Martti Saari tuli vt. kanttoriksi 1942, ja hänet valittiin vakinaiseksi kanttori-urkuriksi vielä samana vuonna.

Martti Saari teki Ylivieskassa uraauurtavaa työtä musiikkielämän hyväksi. Hän johti useita kuoroja ja antoi laulu- ja soittotunteja runsaslukuisalle oppilasjoukolle. Hän toimi Ylivieskan yhteiskoulun musiikinopettajana 22 vuotta ja sen ohella Ylivieskan seudun musiikkiopiston pianon- ja urkujensoiton opettajana. Martti Saaren johtama Ylivieskan mieskuoro saavutti 1. sijan Hämeenlinnan laulujuhlien B-sarjassa 1959. Mieskuoron lisäksi hän johti myös Ylivieskan kirkkokuoroa. Kanttori-urkurin virkatehtävien lisäksi Martti Saari toimi seurakunnan taloudenhoitajana 1946–50, kunnallissairaalan taloudenhoitajana 1948–53 sekä Keski-Pohjanmaan kanttori-urkuriyhdistyksen sihteeri-taloudenhoitajana yli 20 vuotta. Pohjois-Suomen kirkkomusiikin edistämistä varten perustettuun toimikuntaan Saari kuului 1970-luvun alkupuolelle saakka. Lisäksi hän toimi yleisjohtajana useilla kirkko- ja Sulasolin laulujuhlilla. Director cantus -arvonimi Saarelle myönnettiin 1957.

Talvisotaan Matti Saari osallistui Summan rintamalla pikakivääriryhmän johtajana. Jatkosodan aikana hän toimi Ylivieskan suojeluskunnan paikallispäällikkönä ja Kokkolan kutsuntatoimiston vääpelinä. Saarelle on myönnetty 2. luokan Vapaudenmitali.

talonisäntä Mikko Saari ja Maria Björkqvist

Puoliso

3.8.1941 Raija Sinikka Tuomenoksa, syntynyt 5.10.1920, vanhemmat rovasti Niilo Tuomenoksa ja Signe Augusta Sjöblom