Tyrnäväläinen Jaakko Säisä tuli aikoinaan tunnetuksi kotipaikkakunnallaan kyvykkäänä ja lujatahtoisena maanviljelijänä ja yhteiskunnallisten toimien hoitajana. Hän siirtyi vuonna 1890 kotitilaltaan isännöimään naapuritaloa, Härmän tilaa, jossa hän suoritti elämäntyönsä uudisraivaajana ja esimerkillisenä maanviljelijänä. Säisä nosti kyseisen rappiotilan muutamassa vuosikymmenessä mallitilaksi, jonka sittemmin jätti pojalleen, agronomi Jaakko Säisälle.

Säisä saavutti itseopiskelun kautta runsaan tieto- ja taitomäärän. Hänelle uskottiin monia yhteiskunnallisia toimia ja luottamustehtäviä: hän oli mukana mm. nuorisoseuratyössä, laulukuorossa ja maamiesseuratoiminnassa. Tyrnävän Osuusmeijerin ja Osuuskaupan hallituksissa Säisä istui niiden perustamisajoista lähtien. Lisäksi hän oli kunnallislautakunnan ja köyhäinhoitolautakunnan puheenjohtaja ja työskenteli myös muissa kunnallisissa lautakunnissa. Säisä oli myös säätyvaltiopäivien valitsijamiehenä Oulun tuomiokunnasta.

Jaakko Säisä oli eläessään yksi Tyrnävän maanviljelyksen voimakkaimmista kohottajista ja edistäjistä. Hän oli etevä, määrätietoinen ja taitava maanviljelijä ja saikin maatalouden hyväksi suorittamistaan ansioista Oulun läänin talousseuran kunniajäsenyyden vuonna 1928. Luonteeltaan tämä pohjalaisen talonpojan perikuva oli tiettävästi herttainen ja kanssaihmisiinsä lempeästi ja myötätunnolla suhtautuva. Hän kuoli 70-vuotispäivänään 22.4.1936.

• Maanvilj. Jaako Säisä 22.4.1866–22.4.1936. Oulun läänin Talousseuran vuosikirja 1936, s. 9–10.