Einar Reuter, varsinaiselta ammatiltaan metsänhoitaja ja sittemmin taiteilijanimellä Heikki Ahtela tunnetuksi tullut taidemaalari sekä kirjailija syntyi Torniossa 7.9.1881.

Reuter kiinnostui kulttuurista ja luonnosta jo koulupoikana. Hän keräili kasveja ja harrasti sittemmin myös piirtämistä ja kirjoittamista. Hän valmistui ylioppilaaksi Oulun lyseosta vuonna 1901 ja jatkoi opiskelua Evon metsäopistossa Hämeessä. Hän valmistui metsänhoitajaksi kolme vuotta myöhemmin. Valmistumisensa jälkeen Einar Reuter toimi Perä-Pohjolan Maanviljelysseuran metsätalousneuvojana vuosina 1905–1910 ja 1914–1920. 1910-luvun alussa hän aloitti työt Taivalkosken hoitoalueen metsänhoitajana, johon virkaan hän palasi jälleen vuonna 1920 ja toimi Etelä-Taivalkosken hoitoalueen metsänhoitajana vuoteen 1927 saakka.

Metsänhoitajan ammattinsa ohella Reuter oli myös maalari ja kirjailija. Hän aloitti maalaamisen 1900-luvun alkuvuosina ja ryhtyi käyttämään taiteilijanimeä Heikki Ahtela. 1910-luvulla tekemillään ulkomaanmatkoilla Reuter tutustui ajan keskeisten modernistien (esim. Paul Gauguin’n, Edvard Munchin) tuotantoon sekä uudempiin taidevirtauksiin kuten fauvismiin ja kubismiin. Nämä yhdessä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa vaikuttaneen tunnelmamaalauksen kanssa muokkasivat Reuterin omaa maalaustyyliä. Sekä maalaamisessa että kirjoittamisessa Reuter oli täysin itseoppinut.

Maalaamisen ohella Reuter paneutui myös taiteenkeräilyyn. Vuonna 1913 hän hankki kokoelmaansa ensimmäiset Helene Schjerfbeckin teokset. Schjerfbeckin maalausten uusi, avantgardistinen tyyli teki Reuteriin niin voimakkaan vaikutuksen, että kaksi vuotta myöhemmin hän matkusti Hyvinkäälle tapaamaan taiteilijatarta. Näin alkoi näiden kahden taiteilijan välinen lämmin ystävyys sekä yhteistyö. Heidän kirjeenvaihtonsa jatkui aina Schjerfbeckin kuolemaan saakka.

Loppukesästä 1920 Reuter perusti taiteilijaryhmän nimeltä Vapaat. Hänen lisäkseen ryhmään kuuluivat Helene Schjerfbeck, Bernhard Häkli ja Ragnar Ungern. Ryhmän ensimmäinen näyttely pidettiin marras–joulukuun vaihteessa 1920 Salon Strindbergillä Helsingissä. Yleisesti ottaen arvostelijat suhtautuivat taiteilijoihin ja heidän teoksiinsa myötämielisesti. Ryhmän toinen ja viimeinen näyttely pidettiin maalis–huhtikuun vaihteessa 1924 Helsingissä; tuolloin Ragnar Ungern oli jäänyt ryhmästä pois. Einar Reuter eli Heikki Ahtela itse oli lopettanut maalaamisen jo edellisenä vuonna.

Vuoden 1922 maaliskuussa Reuter avioitui Tyra Arpin kanssa Köpingissä. Vastavihitty pariskunta matkasi reessä Oulusta Taivalkoskelle ja asettui aluemetsänhoitajan virka-asuntoon Tyynelään. Taivalkoskella Reuterit viihtyivät useita vuosia ennen kuin lähtivät hakeutumaan etelämmäksi. Vuonna 1927 Einar Reuter nimitettiin Virtain hoitoalueen aluemetsänhoitajan virkaan. Veri veti kuitenkin takaisin pohjoiseen, ja Reuter hakeutui Kajaaniin aluemetsänhoitajaksi. Maalaamiseen tullut parinkymmenen vuoden mittainen tauko päättyi 1940-luvun alkuvuosina, kun taiteilija tarttui jälleen siveltimeen. Täyspäiväisesti Reuter alkoi maalata 1950-luvulla jäätyään eläkkeelle aluemetsänhoitajan virasta.

Kuvataiteellaan Einar Reuter uudisti suomalaista ja erityisesti pohjoissuomalaista maisemakuvausta tuomalla 1910–1920-lukujen eristyneeseen taidemaailmaan modernismia. Hän käytti aiheinaan karua ja jylhää luontoa, jota hän tarkasteli henkilökohtaisten kokemustensa ja luonnontieteilijän tarkkojen havaintojen pohjalta. Kirjailijana Reuter oli monipuolinen: runojen ja fiktiivisten kertomusten lisäksi hän kirjoitti myös asiatekstejä, metsätalouteen liittyviä artikkeleita sekä kuvataide- ja kirjallisuusarvosteluja. Ystävästään Helene Schjerfbeckistä hän kirjoitti pienehkön monografian Helena Schjerfbeck (1917) sekä sittemmin laajan elämäkerran Helena Schjerfbeck. Kamppailu kauneudesta (1951).

Einar Reuter kuoli Kajaanissa 12.10.1968.

postinhoitaja Ernst Eliel Reuter ja Hulda Irene Bäck

Tyra Arpi

• Salmela, Aaro: Ison Rusamon pahan ahman loppu. Koillismaan joulu 1984.
  • Hautala-Hirvioja, Tuija: Modernin etsijä H. Ahtela. Kaltio 2001: 3.
  • Suomen kuvataiteilijat, verkkomatrikkeli: Ahtela H. [http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/cv.asp?id=38 (toimimaton linkki)].