Kuusamon kirkkoherra Antti Poukkula syntyi Raahessa vuonna 1909. Lapsena hän oli hyvin opinhaluinen ja haaveili jo kansakoulussa salaisesti opinnoista Helsingin yliopistossa. Poukkula valmistui ylioppilaaksi Raahen yhteiskoulusta keväällä 1931 ja kirjoittautui samana syksynä Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan. Hänet vihittiin papiksi 12.6.1935 Oulussa, minkä jälkeen hän työskenteli papiston apulaisena samassa kaupungissa. Sittemmin Poukkulan väliaikaisia virkoja olivat mm. Posion kirkollisten asiainhoitajan toimi, Temmeksen vt. kirkkoherra, Kuusamon kirkkoherran Lauri Eerolan apulainen 1.1.1939–8.9.1944 ja Kuusamon vt. kirkkoherra 9.9.1944–30.4.1946. Vakinaisena kirkkoherrana Kuusamossa hän oli parikymmentä vuotta, 1.5.1951–31.5.1970.

Poukkulan toimiessa Kuusamon seurakunnan sielunpaimenena olivat ajat vaihtelevat. Ajanjaksoon sisältyi sekä talvi- että jatkosota, kaksi evakkomatkaa, paluu poltettuun Kuusamoon ja pitäjän jälleenrakentaminen, isojako sekä verotuksen ja väestörekisterin uudistus. Poukkulan aloittaessa toimensa vakinaisena kirkkoherrana seurakunta eli ripeää kasvun aikaa.

Luonteeltaan kirkkoherra Poukkula oli herkkä ja sydämellinen runoilijasielu, joka itki ja nauroi avoimesti. Hän oli teeskentelemätön, lämmin ja sydämellinen mies, joka pääsi helposti lähelle tavallista ihmistä. Poukkula tunsikin seurakuntansa ihmiset kuin omat taskunsa ja nämä puolestaan suhtautuivat kirkkoherraansa tuttavallisesti ja etunimeltä puhutellen. Erityisesti Poukkulan lämminsydämisyys sekä ihmisenä että pappina tuli esiin raskaina sota- ja evakkovuosina. Kun kaatuneen sotilaan kotiin piti viedä suruviesti, teki Poukkula sen lohduttaen ja eläytyen sekä itkien niin emännän kuin isännänkin kanssa. Kirkkoherra oli tunneihminen, joka rakasti seurakuntaansa ja seurakuntalaisiaan aidosti. Hallinnolliset asiat olivat kuitenkin hänelle hankalia, ja seurakunnan ristiriidoissa hän osoittautui häilyväksi pyrkiessään ymmärtämään ja miellyttämään kaikkia. Hän joutui ristiriitaan myös oman herätysliikkeensä, vanhoillislestadiolaisuuden, kanssa.

Antti Poukkula jäi Kuusamon kirkkoherran virasta sairauseläkkeelle vuonna 1970. Eläkepäivinään hän kirjoitti Kuusamon papiston historiikin 300-vuotisen Kuusamon seurakunnan paimenten kronikka. Teos ilmestyi Kuusamon Lions-clubin kustantamana vuonna 1978.

kirvesmies, mallipuuseppä Frans Oskar Poukkula ja Sofia Wilhelmina Vaihoja

Anja Eliisa Rautiola