Suurten nälkävuosien aikaan syntyneen Matti Ojan syntymän aikaan Pidisjärven kappeliseurakunta kuului vielä Haapajärven kirkkoherrakuntaan, josta se itsenäistyi Nivalaksi 1868.

Matti Oja oli monella tapaa rakentamassa uutta kuntaa. Hän oli Nivalan kunnanvaltuustossa 1914–21 ja 1929–31. Lautamiehenä hän oli 1916–18, Nivalan säästöpankin isännistössä 1909–30 ja hallituksessa 1918–30, Padingin osuuskassan johtokunnassa ja Ypyän kansakoulun johtokunnan puheenjohtajana, Nivalan osuusmeijerin hallituksessa 1922–31 ja Nivalan kirkkovaltuustossa 1919–22. Vakaana heränneenä hän oli perustamassa Raudaskylän kristillistä kansanopistoa ja toimi sen ensimmäisessä johtokunnassa 1919–34.

Heränneiden ehdokkaana Matti Oja valittiin maalaisliiton listoilta kansanedustajaksi Oulun läänin eteläisestä vaalipiiristä 1919–21. Hän oli lakivaliokunnassa koko edustajakautensa ajan ja kuului lisäksi työväenasiain- ja suureen valiokuntaan.

talollinen Henrik Oja ja Briitta Leena Taanila

Puoliso

1. 16.10.1883 Hedvig Sorvisto, syntynyt 17.6.1864 Ylivieska, kuollut 12.11.1928 Nivala, vanhemmat talollinen Henrik Sorvisto ja Kaisa Reetta Johanneksentytär
  2. Nivalassa 28.7.1929 Ida Johanna Viljamaa, syntynyt 24.6.1890 Nivala, kuollut 3.2.1975 Nivala, vanhemmat itselliset Matti Viljamaa ja Eveliina Haikara