Pekka Oilinki syntyi 15.3.1927 Utajärven Niskankylän Oilingissa. Hän teki pitkän päivätyön metsätalouden parissa: hän aloitti savotan nuorimpana ukkoherrana ja päätyi vähitellen vaativampiin Metsäliiton tehtäviin. Hän toimi piiriesimiehenä Utajärvellä vuosina 1950–1966 ja Kajaanissa vuoteen 1971 saakka. Vuodesta 1977 alkaen hän työskenteli järjestöpäällikkönä, metsätoimentarkastajana ja projektipäällikkönä Helsingissä ja Äänekoskella. Vuonna 1990 Oilinki jäi täysin palvelleena eläkkeelle Länsi- ja Keski-Suomen hankinta-alueen metsätoimentarkastajan toimesta.

Eläkkeelle jäämisensä jälkeen Pekka Oilinki omistautui sukututkimukselle, joka oli kotiseututyön ohella hänen rakkain harrastuksensa. Kimmokkeen sukututkimukseen hän oli saanut 1980-luvulla seuratessaan setänsä Väinön tekemää sukuselvitystyötä. Sedän kuoltua tämän perhe luovutti kerätyn aineiston Oilingille.

Pekka Oilingin sukututkimustyötä sävytti laaja kirjallinen toiminta. Oilingin kirjoissa tulivat esille niin Oilinginojan, Utajärven kuin lähiseutujenkin historian ihmiset ja tapahtumat. Lisäksi hän kirjoitti suuren määrän menneisyyttä sekä nykyisyyttä kuvaavia artikkeleita lukuisiin ammatti- ja sanomalehtiin. Sukututkimuksessa Oilinki paneutui sukunsa vaiheisiin aina 1600-luvulta alkaen ja jakoi auliisti tietoja myös muiden sukujen edustajille. Kyselijöitä oli viljalti, sillä tutkijan tietokannassa oli yli 20 000 ihmisen tiedot.

Vuonna 1998 Oilinki julkaisi teoksen Oilingin varrelta, joka sisältää Utajärveä käsitteleviä kotiseututarinoita. Kirja sai jatkoa kymmenen vuotta myöhemmin, kun Tuliseppele ilmestyi.

Pekka Oilinki oli Utajärven urheilulautakunnan ja Utajärven Urheilijain sekä Kajaanin ja Helsingin metsäteknikkoyhdistyksen puheenjohtaja. 23.11.2001 tasavallan presidentti myönsi Oilingille kotiseutuneuvoksen arvonimen, sillä tämä oli edistänyt monipuolisesti kotiseutuhistorian ja kansanperinteen tallentamista kotipaikkakunnallaan.

Pekka Oilinki kuoli 5.10.2010 Utajärvellä 83-vuotiaana.

Oilingin teokset

• Pirilän pirtistä maailmalle 1998
  • Oilingin varrelta 1998
  • Tuliseppele 2008

• Pekka Oilingille kotiseutuneuvoksen arvonimi. Tervareitti 30.11.2001.
  • Nenonen, Arto: Sukututkija jää harrastuksensa koukkuun: kuolleet seurustelukumppaneina. Tervareitti 21.12.2001, s. 19.
  • Ahola, Liisa & Oilinki, Lauri: Kotiseutuneuvos omistautui sukututkimukselle. Kaleva 19.10.2010, s. 20.