Eino Niemelän lapsuus 1900-luvun alun yhteiskunnassa oli ankea. Aviottomana lapsena hänellä ei ollut sijaa missään, ei oikeuksia ollenkaan. Oman kertomansa mukaan hän kulki taloissa pyytelemässä leipää, eikä jaloissa ollut kuin kesällä varessaappaat ja talvella resuiset kengät. Vain toista vuotta kesti hänen koulunkäyntinsä, sillä varojen puutteessa oli lähdettävä ansioon, ensin Ala-Nikulaan hevospojaksi.

Äidin avioiduttua Kalajoelle 1911 Eino muutti mukana. Työtä löytyi renkinä kauppias Johannes Poukkulan ja K. A. Siipolan taloissa. Kaikenlaiset koneet olivat Eino Niemelän harrastuksena, ja Siipolassa palvellessaan hänellä oli tilaisuus perehtyä sähkötöihin. Kun Kalajoen kirkkoon 1929 remontin yhteydessä asennettiin sähköt, oli hän työssä mukana. Samaan työhön hän osallistui kesällä 1931, kun palon jälkeen korjattuun kirkkoon taas asennettiin sähköjohdot.

Kalajoen osuuskauppaan asennettiin vesi- ja lämpöjohdot 1930-luvulla. Eino Niemelä oli työmaalla mukana ”reikäpoikana” ja perehtyi alaan. Avioiduttuaan 1930 hänen täytyi keksiä keinot perheen elättämiseksi. Ansiota löytyi Kalajoen osuuskaupan autonkuljettajana ja Ilmari Kankaan linja-autoista. Kirkon palon jälkeen perustettiin Kalajoelle palokunta 1930 ja rakennettiin paloasema. Eino Niemelä toimi moottoriruiskun hoitajana ja sai tämän ansiosta perheensä käyttöön vahtimestarin asunnon paloasemalta.

Sotiin Eino Niemelä osallistui autonkuljettajana ja autokorjaamoilla JR 29:n toiminta-alueilla. Sodan jälkeen työ löytyi kuljettajana postilinjalla Kalajoki–Reisjärvi. Eräässä vaiheessa perheen elatus lähti kuorma-auton kuljetuksista mutta muuttui pian työksi Santaholman ”remontissa” insinööri Einar Sahlbergin alaisuudessa.

1950-luvulla tuli mahdolliseksi saada valtion tukea kotitalouksien vesijohtoasennuksiin. Tässä oli valmis työmaa tekijäänsä odottamassa, ja niinpä Eino Niemelä perusti 1951 oman urakointiliikkeen, joka aluksi asensi taloihin puisia putkia jokivettä varten. Kun 1961 Osuuskunta Valkeavesi sai työt siihen pisteeseen, että jokivedestä voitiin luopua, oli jo paljon talojen johtoja valmiina. Kansanterveyden kannalta tällä oli merkitystä, koska silloin päästiin eroon jatkuvasta lavantaudista. Eino Niemelän liike oli useita vuosia paikkakunnan ainoa alan yritys. Lämpö- ja vesiputkiurakoita Eino Niemelä hoiti kuolemaansa saakka. Kaksi pojista oppi ammatin isänsä liikkeessä, ja Eino Niemelän perinnöksi jättämä ammattitaito työllistää nyt jo kolmatta polvea.

äiti itsellinen Jenny Maria Niemelä

Puoliso

Kalajoella 25.6.1930 Sylvi Eliisabet Heusala, syntynyt 21.6.1900 Kalajoki, kuollut 9.7.1977 Kalajoki, vanhemmat Kustaa Heusala ja Hilma Johanna Rahkola