Anna Alina Mustonen syntyi 17.5.1902 Limingassa kauppias Mustosen perheeseen. Limingasta Mustosen perhe muutti sittemmin Raaheen ja kotiutui sinne.

Anna Mustonen teki elämäntyönsä Raahen kaupunginkirjaston hoitajana. Hän tuli kirjastoon apulaiseksi vuonna 1930 ja jatkoi kirjastonhoitajan toimessa vuodesta 1940 eteenpäin, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1968. Hän oli Raahessa ensimmäinen, jolle kirjastonhoito oli ammatti.

Toimessaan Anna Mustonen oli tarkka ja tunnollinen eikä suvainnut minkäänlaista kurittomuutta tai meteliä pyhätössään. Eräs asiakas kuvailikin, että ”käyttäytymissäännöt kirjastossa olivat samat kuin kasarmilla”. Mustonen paneutui erityisesti raahelaisten lasten ja nuorten kasvattamiseen. Käytöstavat tuli osata: kirjastoon halajavilta lapsilta ja nuorilta edellytettiin tervehdystä sekä niiausta tai kumarrusta. Jos tämä unohtui, sai onneton tiedonjanoinen palata takaisin ovensuuhun yrittämään uudelleen. Kirjoja sai lainastosta mukaansa rajallisen määrän, ja aikuisten osastolle ei keskenkasvuisilla ollut asiaa. Lasten ja nuorten lukutottumuksia Mustonen ohjasi oikeaan suuntaan tarkkailemalla kirjavalintoja: kevyempää lukemista sai lainata vain, jos vastapainoksi otti myös jotain sivistävää. Purukumin jauhamista hän ei sietänyt, ja hän tarkisti myös lainaajien käsien puhtauden.

Mustonen oli lämminsydäminen, huumorintajuinen hahmo, joka rakasti kirjallisuutta ja joka oli omistautunut kirjastonhoidolle koko sydämestään. Vielä vanhuudenpäivinään hän oli erittäin pirteä ja elinvoimainen. Anna Mustonen oli ystävällinen, älykäs, ja sanavalmis keskustelija, joka jaksoi seurata valppaasti aikaansa. Viimeistä elinvuottaan lukuun ottamatta hän saattoi asua kotonaan Yritysperällä. Mustosen kuntoa lienevät osaltaan pitäneet yllä hänen pienet koiransa, joita tämä ulkoilutti 96-vuotiaaksi saakka.

Elämäntyöansioistaan Anna Mustonen valittiin Raahen Fiiaksi Pekanpäivillä 1986. Hän kuoli 26.1.2000 Raahen terveyskeskuksen vuodeosastolla.

• Kastelli, Kerttu: Historian tekijät, sata vuotta ja satatuhatta kirjaa. Raahelainen 20.4.2002.
  • Kallio, Vappu: Anna Mustonen on poissa. Raahen seutu 31.1.2000.