Robert Wilhelm Montin syntyi 20.1.1813 Pudasjärvellä kirkkoherra Isak Montinin perheeseen. Käytyään Oulun triviaalikoulun hän luki itsensä ylioppilaaksi vuonna 1829. Filosofian kandidaatin tutkinnon Montin suoritti 22-vuotiaana vuonna 1835 ja maisterin tutkinnon vuotta myöhemmin. Hän suoritti teologian kandidaatin tutkinnon vuonna 1842, ja hänet vihittiin papiksi Turun hiippakunnassa 12.6.1844. Sittemmin Montin sai varapastorin arvon, suoritti kirkkoherran tutkinnon ja sai Kiimingissä ollessaan vielä rovastin arvonimen.

Robert Wilhelm Montin otti Kiimingin kirkkoherran viran vastaan 1.5.1871. Hänen ensimmäinen ja suurin ponnistuksensa Kiimingissä oli suurimittainen, kaksi vuotta kestänyt rakennustyö pappilassa. Tuolloin rakennettiin mm. navetta ja väenpirtti, rakennettiin ja korjattiin tallia, jauhopuotia, jyväpuotia, kellaria ja kaivoa. Myös päärakennusta jatkettiin ja taloon tehtiin vinttikamari. Pappilan tilusten ja kartanon on mainittu olleen Montinin isännöidessä esimerkillisessä kunnossa ja aikaansa edellä.

Pyhäkoulutoiminta paikkakunnalla oli alkanut jo 1860-luvulla, ja sitä jatkettiin Montinin alettua hoitaa virkaansa. Seurakunnan hetkeksi nukahtanut kiertokoulu aloitettiin uudelleen vuonna 1888. Lisäksi myös rippikoulu ja kinkerit työllistivät tuoretta kirkkoherraa. Montin toimi kuntakokousten puheenjohtajana pitkään 1870- ja 1880-luvuilla Kiimingissä. Kun vuonna 1881 ruvettiin Kiiminkiin puuhaamaan ensimmäistä koulua, valittiin Montin johtamaan hanketta. Kansakoulun aloitettua toimintansa hän oli kansakoulun johtokunnan puheenjohtaja ja rahastonhoitaja.

Robert Wilhelm Montin toimi kiiminkiläisten sielunpaimenena 24 vuoden ajan. Viimeisinä elinvuosinaan hän tarvitsi runsaasti apua virkansa hoitamisessa; vuoden 1890 piispantarkastuksessa, jolloin Montin oli noin 77–78-vuotias, mainitaan, että korkea ikä ”rajoittaa Provastin vaikutuskykyä”.

Ihmisenä Montinin mainitaan olleen tarmokas, arvovaltainen, ystävällinen ja vieraanvarainen. Hän kuoli 17.11.1895 82-vuotiaana, ja hänet haudattiin kirkon viereen.

kirkkoherra Isak Montin ja Hedvig Sofia Castrén

Sofia Margareta Castrén

Lähdeluettelo

• Aatsinki, Mirja: Itsenäisen Kiimingin seurakunnan alkuaikojen ahertajia. Kiiminki 150 vuotta: juhlaluennot.
  • Helsingin yliopisto: Ylioppilasmatrikkeli 1640–1852.
  • Koti ja kohtaamispaikka: Kiimingin pappilan historia. Toimittanut Elina Tahkola. Kiiminki: Kiimingin seurakunta, 2008.