Talollinen Matti Mattila tuli valituksi Ylivieskan säästöpankin ensimmäiseen johtokuntaan 5.2.1897 pidetyssä kokouksessa. Tuon kokouksen tuloksena Ylivieskan säästöpankki aloitti toimintansa 1.3.1898. Matti Mattila oli mukana merkittävästi myös kunnalliselämässä. Ylivieskan kunnallislautakunnan esimiehenä hän toimi vuosina 1903–08. Kunnallislautakunnalle kuului kunnassa toimeenpanovalta. Sen varaesimiehenä Mattila toimi 1909–11 ja kuntakokouksen varaesimiehenä 1894–1900. Kunnankasöörin tehtäviä Matti Mattila hoiti kahteen otteeseen, 1880–90 ja 1894–99. Kunnankasööri hoiti kunnan rahavaroja ja laati kunnan tilit. Ylivieskassa virka säilyi koko kuntakokouskauden 1867–1918.

talollinen Esajas Bertillinpoika Helala-Mattila ja Eeva Kaisa Heikintytär Sipilä

Puoliso

1. Ylivieskassa 28.2.1875 Fredriika Emanuelintytär Pietilä, syntynyt 25.6.1848 Ylivieska, kuollut 20.1.1894 Ylivieska, vanhemmat talonisäntä Emanuel Matinpoika Pietilä ja Sanna Liisa Kontio
  2. Ylivieskassa 5.9.1894 Josefiina Emanuelintytär Pietilä, syntynyt 8.9.1853 Ylivieska, kuollut 14.2.1931 Ylivieska, vanhemmat talonisäntä Emanuel Matinpoika Pietilä ja Sanna Liisa Kontio