Rakennusmestari Yrjö Leipälä syntyi Haapajärven Oksavalla Vilhelm Antinpoika Leipälän ja Ebba Tanalintytär Kuonan kuudentena lapsena 4.1.1904. Varsinaisen elämäntyönsä hän teki Kanadan ja Petsamon kaivoksilla sekä Outokumpu Oy:n Porin tehtaiden palveluksessa.

Synnyinseudullaan Haapajärvellä Yrjö Leipälä tunnettiin ennen kaikkea ahkerana sukututkijana ja intomielisenä kotiseutumiehenä. Hän teki arvokkaan ja aikakirjoissa tulevaisuuteen säilyvän työn sukututkimuksen alueella. Suurimpana mielenkiinnon kohteena hänellä oli omien sukujuurien selvittäminen ja tutkiminen vuosisatojen saatossa. Laajamittaisimman työn hän teki Kotilan ja korpraali Starckin sukujen tutkimisessa. Leipälän tutkimusten ansiosta ja innoittamana perustettiin Haapajärvelle korpraali Starckin sukuseura. Vuonna 1981 julkaistiin sukuseuran toimesta Yrjö Leipälän kokoama ja toimittama Korpraali Starckin sukukirja, josta tulevien polvien on mielenkiintoista seurata sukunsa vaiheita ja jatkaa sukututkimusta.

Kotiseutuyhdistys Haapajärvi-Seura sai lukea Yrjö Leipälän luotettavimpiin asiantuntijoihinsa ja ystäviinsä. Hän oli aktiivinen kotiseutupäivien osanottaja ja kotiseutuasiain kertoja juhlissa sekä Maaselkä-lehden palstoilla. Leipälän kotiseutuharrastus, murretuntemus, perinnetietous, perimätiedon tallentaminen sekä sukututkimus olivat harrastuksia, joita hän jatkoi tuloksellisesti ja kokopäivätoimisesti eläkevuosinaan.

Yrjö Leipälä kuoli Porissa 16.6.1982.

Vilhelm Antinpoika Leipälä ja Ebba Tanalintytär Kuona