Laurilan talon nuorempi poika Olli osti 1651 Pohjankylän Marttilan toisen puoliskon, 2/3 manttaalin talon, 300 kuparitaalarin hintaan. Olli Sipinpoika ei ottanut talonpoikien tapaan uutta nimeä talonsa mukaan vaan käytti nimeä Laurila sukunimen tapaan, mikä johtui siitä, että hän oli siirtymässä virkamieheksi. Jo 1646–48 hän oli kihlakunnan voudin apulaisena, ja 1651 hänet valtuutettiin kantamaan kruunun pikkutulli Kalajoen markkinoilla ja 1655 Ikalaporin eli Kalajoen vapaaherrakunnan haltijan vaatima silakkavero. Epäilemättä Olli Laurinpojalla oli muitakin virkatehtäviä, joissa hän saavutti esimiestensä täyden luottamuksen, koskapa hänet määrättiin 1655 hoitamaan Kalajoen nimismiehen virkaa, jonka sen vakinainen haltija oli pahoin laiminlyönyt. Vt. nimismiehenä ollessaan Olli Laurila edusti Pohjanmaan pohjoisen voutikunnan talonpoikia vuoden 1655 valtiopäivillä, joilla kuningas Kaarle X Kustaa sai aatelittomien säätyjen tukemana aikaan päätöksen aatelin läänitysten osittaisesta peruuttamisesta.

Vuonna 1656 Laurila nimitettiin Kalajoen nimismieheksi. Vaikka nimismies oli ensi sijassa kruunun palvelija, talonpoikienkin luottamus oli tärkeä, eikä Laurilaa moitittu milloinkaan enempää kruunun tai vapaaherran kuin pitäjänkään taholta. ”Laurilan Olli”, kuten häntä usein nimitetään asiakirjoissa, oli selvästi taitava, täsmällinen ja rehellinen mies. Koska hänen on täytynyt olla kirjoitustaitoinen ja osata hyvin ruotsia, hän oli mahdollisesti käynyt koulua Oulussa tai Kokkolan pedagogiossa.

Olli Laurilan kuoltua 1670 hänen leskensä Saara Pietarintytär sai hoitaa nimismiehen virkaa vuoteen 1675 apunaan kaksi lankoaan, joista toinen oli Olli Laurilan veli talollinen Sipi Sipinpoika Laurila, hyvin arvovaltainen mies hänkin. Tämä järjestely säilyi, vaikka vapaaherra Axel Rosenhane yritti asettaa Kalajoelle vieraan nimismiehen. Kun vapaaherrakunta oli peruutettu, nimismieheksi määrättiin 1675 Olli Laurilan vävy Iisakki Ilcken.

Olli Laurilalla oli neljä poikaa, jotka kaikki opiskelivat Turun akatemiassa käyttäen nimeä Lauraeus; heistä polveutuva pappis- ja virkamiessuku elää nykyäänkin. Olli Laurilan ja hänen perheensä asema selittyy paitsi miehen omasta kelvollisuudesta myös hänen vaimonsa syntyperästä. Asia ei käy suoranaisesti ilmi lähteistä, mutta lukuisat seikat osoittavat hänen olleen Kalajoen kirkkoherran Pietari Arctophilaciuksen tytär ja seuraavan kirkkoherran Joosef Matinpoika Mathesiuksen käly. Tämän avioliiton tuottama varallisuus ja arvovalta sekä mahtavan suvun tuki olivat 1600-luvun oloissa korvaamattoman arvokkaat eteenpäin pyrkivälle talonpoikaiselle miehelle.

isä talollinen, lautamies Sipi Ollinpoika Laurila Kalajoen Eteläkylästä

Puoliso

viimeistään 1649 Saara Pietarintytär, kuollut 1695 tai 1696, vanhemmat Kalajoen kirkkoherra Pietari Mikonpoika Arctophilacius ja Magdalena Östenintytär Sursill