Johannes Lampén toimi Haapajärven itsenäistyneen emäseurakunnan ensimmäisenä kirkkoherrana 1840–47. Hän aloitti koulunkäyntinsä kymmenvuotiaana Hämeenlinnan triviaalikoulussa ja jatkoi yliopistossa 1825. Valmistuttuaan papiksi 1829 hänen ensimmäinen työpaikkansa oli Pirkkalassa, josta hän siirtyi Turun kehruuhuoneen eli naisten vankilan saarnaajaksi (1829–40). Haapajärven kirkkoherrana ollessaan Lampén osoittautui innokkaaksi koulu- ja sivistysmieheksi. Niin sanottu Alopeus-koulu sai kirkkoherrasta vankan kannattajan ja eteenpäinviejän.

Haapajärven Alopeus-koulut olivat esimerkkinä muillekin ja kirkkoherra itse toimi niiden tarkastajana. Alopeus-koulut perustuivat Saloisten kihlakunnan tuomari Zachris Alopeuksen 1836 allekirjoittamaan lahjakirjaan. Sen mukaan useihin kihlakunnan pitäjiin oli perustettava ns. köyhäinkouluja, joiden tarkoituksena oli edistää etupäässä köyhien ja turvattomien lasten kristinuskon tietoja ja kasvattaa heitä kansalaishyveisiin.

Haapajärven koulujen oppilasmäärä oli enimmillään 157, se oli suurempi kuin naapuriseurakunnissa, sillä Haapajärvellä koulua kävivät myös varakkaiden lapset. Haapajärven Alopeus-koulut alkoivat keväällä 1841. Lampén pani alulle myös pyhäkoulut seurakunnassaan. Erikoisuutena hänen perustamissaan pyhäkouluissa oli se, että niissä oli uskonnon opetuksen lisäksi oppiaineina yleistietoa, laskentoa jne. Juoppoutta ja taikauskon rippeitä vastaan Lampén taisteli päättäväisesti. Hänen tavoitteenaan oli saada Raamattu seurakunnan jokaiseen kotiin. Pappeutensa ohessa Johannes Lampén oli koulumies ja sivistyksen etuvartija.

isä porvari Antti Lampén

Puoliso

Sofia Charlotta Hellstedt, syntynyt 26.12.1808 Turku, kuollut 16.3.1880 Turku, vanhemmat porvari Anders Johan Hellstedt ja Sofia Lidman