Viljami Kuoppalan syntymäkodissa oli kaikkiaan kahdeksan lasta. Isä oli edistyksellinen maanviljelijä. Koti oli monien järjestöjen ja kurssien pitopaikka. Elämä ei kuitenkaan saanut kauan jatkua onnellisissa merkeissä: isä sairastui keuhkokuumeeseen ja kuoli 42-vuotiaana. Äiti odotti samaan aikaan nuorinta lastaan; vauva syntyikin, mutta äidin voimat olivat menneet. Hän sairastui lapsivuodekuumeeseen ja kuoli pian. Hän oli tuolloin 41-vuotias.

Lapset olivat menettäneet muutaman kuukauden sisällä molemmat vanhempansa. Heidän mummonsa kuoli vielä samana vuonna, ja näin lapset jäivät täysin orvoiksi. Heille asetettiin holhooja, joka myi talon, ja lapset joutuivat jättämään synnyinkotinsa. Pienimmät lapset otettiin sukulaisten hoitoon. Viljamin kolmivuotias veli annettiin kasvattilapseksi kirkkoherra Iisakki Peltosen perheeseen, jossa ei omia lapsia ollut. Viljami oli neljäntoista, ja holhoojat arvelivat hänen olevan jo tarpeeksi vanha elättämään itsensä. Toholammilla oli kaukaisia sukulaisia, ja sinne hän lähti vanhimman veljensä kanssa työnhakuun ja pääsikin metsätöihin.

Viljami Kuoppala osallistui talvisotaan taistelulähettinä ja jatkosotaan joukkueenjohtajana ja sai useita kunniamerkkejä. Jatkosodan jälkeen hän toimi konstaapelina liikkuvassa poliisissa. Hän oli myös kansanhuollon johtajana Reisjärven kunnassa 1945 ennen kuin lähti opiskelemaan.

Viljami Kuoppala opiskeli Oulun teknillisessä koulussa ja suoritti 1947 rakennusmestarin tutkinnon. Sen jälkeen hän toimi rakennusmestarina Oulujoki Oy:ssä ja Rantsilan kunnassa. Reisjärven kuntaan hän tuli rakennusmestariksi 1949. Hän oli tämän viran ensimmäinen haltija ja tuli vuosikymmenien aikana siinä toimiessaan tutuksi lähes jokaiselle kuntalaiselle. Oman työnsä ohella hän hoiti myös Reisjärven kunnan asutusneuvojan ja rakennustarkastajan virkoja.

Viljami Kuoppala oli erittäin arvostettu työntekijä, jonka ala oli tavattoman laaja. Tehtäväkenttää riitti korjaustöistä aina rakennusten suunnitteluun asti. Hän mm. laati 1960-luvun alussa valmistuneiden lääkäritalon ja säästöpankin piirustukset. Jo Rantsilan kunnassa rakennusmestarina ollessaan hän oli suunnitellut ja piirtänyt paloaseman, kansakoulun ja kunnalliskodin mielisairaalaosaston.

Kotiseututyö oli Viljami Kuoppalalle hyvin läheinen harrastus. Hän oli perustamassa Reisjärven kotiseutuyhdistystä 1949, ja hänet valittiin jäseneksi sen ensimmäiseen johtokuntaan.

Viljami Kuoppalan Hylkirannan Luotolasta löytämät esineet johtivat Reisjärven vanhojen asuinpaikkojen selviämiseen.

Viljami Kuoppala toimi Reisjärven kunnallisen keskikoulun saamiseksi, ja kun lupa koulun perustamiseen 1959 saatiin, hänet valittiin sen ensimmäiseen johtokuntaan. Kuoppala oli myös Reisjärven Sotaveteraanit ry:n perustajajäseniä. Hänet valittiin 1966 perustetun yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.

Hänen aloitteestaan rakennettiin kirkonkylälle kaksi rivitaloa veteraaneille 1971–1973. Hän oli mukana Keski-Pohjanmaan sotaveteraanipiirin hallituksessa piirin perustamisesta alkaen. Kuoppalan aloitteesta lähtivät liikkeelle sotaveteraanien terveystarkastukset Keski-Pohjanmaan piirin alueella. Viljami Kuoppala oli mukana perustettaessa Reisjärvelle laulukuoroa. Hänen panoksensa oli huomattava Reisjärven reserviupseerikerhoa perustettaessa.

Paikallisen urheiluseuran (Pilke) puheenjohtajana ja johtokunnan jäsenenä hän oli vuosikymmenet. Paikallislehti Maaselän lehtitoimikunnassa Viljami Kuoppala oli aktiivinen vaikuttaja alusta alkaen. Reisjärven seurakunnan kirkkohallintokunnan jäsenenä hän oli vuodesta 1958 alkaen.

Myös säästöpankin ja osuuskaupan hallinnossa Kuoppala oli pitkään mukana. Hänet valittiin moniin kunnallisiin lautakuntiin 1950–1970-luvuilla. Hän kuului myös Visalan ja Keski-Pohjanmaan keskussairaalan rakennustoimikuntiin, Keski-Pohjanmaan maakuntaliiton hallitukseen ja Suur-Kalajoen historiatoimikuntaan. Sotilasarvoltaan hän oli reservin yliluutnantti.

talollinen Antti Matinpoika Kuoppala ja Eliisa Asariantytär Paananen

Puoliso

Reisjärvellä 10.9.1944 Kyllikki Harju, syntynyt 28.11.1920 Haapajärvi, vanhemmat talollinen Frans Villiam Harju ja Vieno Maria Karjalahti