Daniel (Taneli) Paavonpoika Kuona on varmasti huomattavimpia hahmoja haapajärvisten kirkkoväärtien eli kirkonisäntien joukossa. Suur-Kalajoen historian kirjoittaja Jaakko Tuulasvaara nostaa hänet jopa koko Kalajoen pitäjän historian huomattavimmaksi kirkkoväärtiksi. Daniel Kuonan ansiot ovatkin kiistattomat. Hän toimi kirkkoväärtin virassa kolmisenkymmentä vuotta. Lisäksi hänelle uskottiin varsin usein erilaisia luottamustoimia. Erityisesti Kuonan arvostusta nosti hänen toimintansa katovuonna 1857, jolloin hän toimi apurahojen hoitajana, järjesteli hätäaputöitä ja luovutti avustustoiminnan käyttöön oman makasiininsa ja jopa omia varojaan. Kuona oli myös puuhaamassa Haapajärvelle omaa lainamakasiinia ja toimi työnjohtajana monilla yleisillä työmailla.

Daniel Kuona luetaan myös haapajärvisten kirkonrakentajien kunniakkaaseen joukkoon. Hänenkin nimensä löytyy muistomerkistä, jonka haapajärviset pystyttivät kirkonrakentajien muistoksi Karjalahden päärakennuksen eteen vuonna 1987. Kuona toimi rakennusmestarina muun muassa Kiuruveden kirkon rakennuksella 1851–1852. Hänet valittiin vuonna 1852 johtamaan Lumijoen kirkon korjaustyötä, mutta korjaus valmistui vasta Daniel Kuonan kuoleman jälkeen vuonna 1878 vain neljä vuotta ennen kuin salama poltti korjatun kirkon. Kiuruvedenkään kirkon rakennustyöt eivät edenneet aivan suunnitellusti, sillä mestari joutui vaikeuksiin katon tukirakenteiden kanssa. Daniel Kuonalla oli jo tässä vaiheessa kuitenkin etevä oppipoika, tuleva kirkonrakennusmestari Mikko Karjalahti, joka ilmeisesti ratkaisi työmaalla sattuneet ongelmat. Kiuruveden tapaus oli aikanaan niin tunnettu, että siitä sepitettiin jopa pilkkalaulu, josta Yrjö Leipälä on merkinnyt osan muistiin:

Kuinkas kävi Kuonalaisen
Kiuruveellä kirkkoa tehessä?
Kun ei passannu panturit paikoilleen
Mikko meijän mestarimme
Mutta Kuona arvossa ylempi.

Lieneekö johtunut tästä tapauksesta, mutta mestarin ja oppipojan välit eivät ilmeisestikään olleet tämän jälkeen kovin sydämelliset. Sen osoitti muun muassa Haapajärven kellotapulin korjauksesta syntynyt kiista. Mikko Karjalahti sai kuitenkin kiittää paljosta oppimestariaan.

Daniel Kuona sairastui vakavasti ollessaan rakentamassa Nivalan Jokisaareen maanviljelyskoulua. Sairauden laadusta ei ole tarkempaa tietoa, mutta kerrotaan, että kuumehoureissaan Kuona teetätti rakennukseen liikaa ikkunanreikiä. Viimein hänet vietiin hevospelillä kotiinsa järvikuonan tilalle, missä hän kuoli 11.7.1858.

Brita Caisa Edwardintytär Harmaala (1795–1873). Avioliitto oli lapseton.