Vuonna 1883 Oulaisissa oman kaupan avanneen Abram Koskisen (1854–1903) ja hänen Liisa-vaimonsa perheeseen syntyi marraskuussa 1888 poika, joka sai kasteessa nimekseen Aarne Eino. Aarne lähetettiin kansakoulun jälkeen oppikouluun Raaheen, mistä nuorukaisen koulutie kulki ensin Oulun lyseoon ja sitten Kemin yhteiskouluun. Aarne Koskinen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1907.

Oppikouluvuosia seurasivat viiden vuoden opinnot Teknillisessä korkeakoulussa Helsingissä. Pian valmistumisensa jälkeen Aarne Koskinen palasi Oulaisiin ja osallistui perheen kauppaliikkeen hoitoon, sillä sydänvaivoista kärsinyt Abram Koskinen oli kuollut 49-vuotiaana marraskuussa 1903.

Aarne Koskinen löysi isänsä tavoin elämänkumppaninsa Raahesta. Hänet vihittiin joulukuussa 1912 Rosa Elinda Pekurin kanssa. Perheeseen syntyi kaksi poikaa, Olavi (1913–1965) ja Veikko (1917–1964). Sukunimensä Koskipirtiksi muuttaneista pojista Olavi valmistui varatuomariksi ja Veikko ekonomiksi. Olavi Koskipirtti toimi virastovaltuutettuna ja järjestelyosaston päällikkönä valtiovarainministeriössä, kunnes hänet nimitettiin vuonna 1964 valtion tapaturmaviraston ylijohtajaksi.

Oulaisten liike-elämässä tapahtui suuri mullistus vuonna 1916, kun Oulaisten Osuuskauppa avasi ovensa ja peräti kolme kirkonkyläläisiä vuosikymmeniä palvellutta kauppaliikettä – A. Koskinen, J. A. Niemelä ja E. N. Andronoff – lopetti liiketoimensa. Koskiselta vapautuneisiin liiketiloihin sijoittui Oulaisissa samana vuonna toimintansa aloittanut Kansallis-Osake-Pankin konttori, jonka johtajaksi kutsuttiin Aarne Koskinen. Myös Rosa Koskinen työskenteli konttorissa vuoteen 1948.

Aarne Koskinen muistutti isäänsä siinäkin suhteessa, että hän osallistui innokkaasti erilaisiin luottamustoimiin. Koulutus ja laaja talouselämän tuntemus antoivat luonnollisesti hyvät lähtökohdat näiden tehtävien hoitamiseen.

Kun Oulaisiin suunniteltua parantolaa varten perustettiin vuonna 1913 Oulaisten ym. kuntien tuberkuloosin vastustamisyhdistys, Aarne Koskinen valittiin yhdistyksen johtokunnan varajäseneksi ja samalla sen sihteeri-rahastonhoitajaksi. Tätä tointa Koskinen hoiti varhaiseen kuolemaansa asti. Koskinen menehtyi kirjaimellisesti työnsä ääreen vain 42-vuotiaana sydänkohtauksen saaneena.

Koskisen kunnallisiin luottamustoimiin kuuluivat kunnallisvaalien keskuslautakunnan sihteerin tehtävät, tulo- ja omaisuusverolautakunnan varapuheenjohtajuus sekä jäsenyys kunnanvaltuustossa ja kirkonkylän kansakoulun johtokunnassa. Koskinen oli myös vuonna 1927 toimintansa aloittaneen Oulaisten yhteiskoulun kannatusyhdistyksen johtokunnan jäsen ja yhteiskoulun taloudenhoitaja.

Valokuvaus kuului jo lukiovuosista Aarne Koskisen harrastuksiin. Hän kehitti omia valokuvaajan valmiuksiaan perehtymällä alan ammattikirjallisuuteen. Oulaisten kirjaston kokoelmissa on Koskisen perikunnalta saatu, Berliinissä vuonna 1910 painettu A. Parzer-Mühlbacherin opas ”Photographisches Unterhaltungs Buch”, jonka Aarne Koskinen oli hankkinut helmikuussa 1911.

Oppaan opit aihepiireistä, sommittelusta, rajauksista, valotuksesta jne. näkyvät kuvissa, jotka julkaistiin Oulaisten Kotiseutuyhdistyksen vuonna 1997 kustantamassa ”Hetkeksi tuuli pysähtyy” -runokuvakirjassa. Siinä Koskisen taiteellisesti ansiokkaat ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat valokuvat yhdistyvät neljän oulaistelaisen harrastajakirjoittajan – Liisa Alhon, Oili Kangasniemen, Päivi Pajalan ja Ahti Piilolan – puhutteleviin runoihin. Valtaosa valokuvista on Oulaisista, mutta mukana on myös joitakin otoksia opiskeluaikojen Helsingistä ja kesäretkeltä Pietarsaaren seudulle. Kirja palkittiin julkistamisvuonna Turun kirjamessuilla parhaana ”erilaisena kotiseutujulkaisuna”.

vuodesta 1912 Rosa Elinda Pekuri (1887–1973)

• Ylijohtaja Olavi Koskipirtti kuollut – Pyhäjokiseutu 31.7.1965.
  • Harri Turunen, Aarne Koskinen (1888–1930) – Hetkeksi tuuli pysähtyy. Kuvia ja runoja Oulaisista. Kokkola 1997.