Niilo Koskela isännöi muutamia vuosia Koskelan taloa ja oli Alavieskan seurakunnan kirkkoväärtinä kevääseen 1811 saakka, jolloin koko perhe muutti Kalajoen Tyngän kylän Pyörteen taloon. Tällöin myös perheen sukunimi vaihtui Koskelasta Pyörteeksi. Niilo Antinpoika Koskelan eli Pyörteen tiedetään tehneen ainakin neljä kirkkoa ja yhden tapulin. Nivalan kirkon rakennustyön valvominen (1803) oli hänen ensimmäinen merkittävä työnsä. Sen jälkeen hän rakensi Lumijoen (1816, palanut 1882), Rovaniemen (1816–17, palanut 1945) ja Reisjärven kirkon (1820). Ainoan tapulinsa hän pystytti Haapajärvelle 1812. Niilo Koskelan eli Pyörteen muusta rakennustoiminnasta mainittakoon, että Suomen sodan jälkeen hän urakoi Kalajoen ns. Isonsillan korjauksen. Kalajoen kappalaisen virkatalon Hietalan päärakennuksen hän rakensi 1826, ja vielä 1840-luvulla hän oli korjaamassa Ylivieskan kirkkoa.

1800-luvun alussa virallinen rakennusvalvonta oli jo siksi tiukkaa, että monen muun kansanrakentajan tavoin Niilo Koskela eli Pyörret joutui toteuttamaan kirkkorakennuksensa virallisesti hyväksyttyjen piirustusten mukaan. Kaikki rakennusmestarin tekemät kirkot olivat muodoltaan tasavartisia ristikirkkoja. Koska hänen pystyttämistään Herran huoneista vain Nivalan ja Reisjärven kirkot ovat säilyneet, nekin suuria muutoksia kokeneina, Koskelan käden jälkiä ei niistä enää juurikaan voi tavata. Kellotapuleita kansanrakentajat sitä vastoin saattoivat rakentaa huomattavasti helpommin omien piirustusten mukaan vielä 1800-luvun alkupuolella. Niinpä Haapajärven tapuli lienee pystytetty rakennusmestarin omien suunnitelmien mukaisesti. Pääpiirteiltään se liittyy pohjalaisiin renessanssitapuleihin. Kolmikerroksisen rakennuksen keskiosassa sijaitsevat kellot, ja niiden yläpuolella on kahdeksankulmainen lyhty, joka päättyy korkeaan viiritankoon. Tapulin kaikki kattopinnat ovat kaartuvia. Näiden tyylipiirteiden perusteella samoin kuin toteuttamatta jääneen Himangan tapulin vuodelta 1819 olevista piirustuksista voi havaita mestarin tunteneen hyvin pohjalaisen kirkollisen rakennusperinteen.

talollinen Antti Antinpoika Koskela ja Anna Pietarintytär

Puoliso

1. Alavieskassa 26.11.1785 Susanna Juhontytär Antila, syntynyt 25.12.1771 Alavieska, kuollut 1.1.1833 Kalajoki, vanhemmat talollinen Juho Simonpoika Antila ja Kaisa Heikintytär
  2. Reisjärvellä 16.4.1838 talollisen leski Maria Heikintytär Tiala, syntynyt 26.11.1772 Lestijärvi, kuollut 2.9.1847 Kalajoki, vanhemmat talollinen Heikki Pietarinpoika Muhola ja Maria Ollintytär o.s. Muhola