Vuonna 1817 syntyi Ylivieskan Kankaan taloon tytär Beata. Puolisoksi löytyi aikanaan Henrik Jeremiaanpoika Olmala, joka tuli vävyksi Kankaan tilalle. Heikki Kangas oli Ylivieskan ensimmäisiä kauppiaita; olipa hänellä kotiapteekkikin Kankaanmäellä. Vuonna 1821 syntynyt Beatan sisar Anna Mikontytär Kangas oli Mikko Erkinpoika Kallion äiti ja mm. Kyösti Kallion mummo. Heikki ja Beata Kankaan viiden lapsen joukossa oli mm. 1842 syntynyt tytär Anttuuna.

Heikki Kangas, jota kutsuttiin ”Kauppaseksi”, aloitti kauppahomman jo ennen 1860 tapahtunutta maakaupan vapauttamista. Tavaraa haettiin Kokkolasta ja jopa Pietarista asti. Sinne oli matkaa 70 peninkulmaa eli yli 700 kilometriä. Pietarista tuotiin kangasta, petroolia, lehtitupakkaa – ”Venäjän mahorkkaa” –, prenikkakoreja, ruunipainetta, sinkkivitrelliä sekä työ- ja tarvekaluja. ”Kauppasen apteekista” saivat ylivieskalaiset arrakkipunssia, hokmannia, valeriaanaa, kamferia ja muita lääkkeitä ja rohtoja. Aikaisemmin suola ym. tavarat haettiin ja ostettiin markkinoilta, joko Kalajoelta, Raahesta tai Kokkolasta. Varakkaana miehenä Kauppanen oli myös jonkinlainen pankkiiri, joka lainasi rahaa lähiseudun talollisille. Tuohon aikaan ei Ylivieskassa ollut pankkia. Maanviljelijänä Heikki Kangas oli esimerkillinen. Hän raivautti Kankaan tilan syrjäisiä suoviljelyksiä mm. Yrttikorvessa ja Tuomiperällä, jossa vieläkin on nähtävissä ”Kauppasen” työn jälkiä.

Heikki Kankaan ja hänen puolisonsa kuoltua tytär Anttuuna peri suuren Kankaan perintötilan ja suuren omaisuuden. Anttuuna oli tarmokas ja topakka nainen. Hän otti 1885 serkkunsa Mikko Erkinpoika Kallion lapsista Kyöstin ja Jennin kasvatettavaksi ja koulutti heitä. Mikko Kallio osti äitinsä kotitalon Anttuunalta, ja he muuttivat Kankaanmäelle. Anttuuna Kangas osti kasvattipojalleen Kyöstille Nivalasta Heikkilän ja Mehtälän tilat ja muutti asumaan Nivalaan 1897. Näin Heikki ja Beata Kankaan elämäntyö mahdollisti sen, että Anttuuna Kankaan kasvattipoika Kyösti Kallio pääsi kouluun.

Jeremias Juhonpoika Olmala ja Sofia Yrjöntytär Eskola

Puoliso

Ylivieskassa 30.12.1839 Beata Mikontytär Kangas, syntynyt 11.5.1817 Ylivieska, kuollut 3.10.1879 Ylivieska, vanhemmat Mikko Juhonpoika Kangas ja Maria Antintytär Sorvoja