Kaarlo Martti Haikolan nuorin poika kävi Raudaskylällä lukion, jonka jälkeen hän suoritti varusmiespalvelun 1950 ja kävi myös Reserviupseerikoulun. Vuonna 1955 hän aloitti opinnot Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa Helsingissä pääaineenaan kunnallislainsäädäntö. Ennen opiskelemaan lähtöään hän oli jo toiminut toimistoapulaisena kunnan keskustoimistossa 1949–53, ei kuitenkaan yhtäjaksoisesti. Sievin kunnansihteeriksi hänet valittiin 1954 isänsä seuraajaksi. Hän toimi kunnansihteerinä vuoteen 1965 saakka, jolloin hän siirtyi hoitamaan samaa tointa Kemijärven maalaiskuntaan. Sievin kunnanjohtajaksi Haikola valittiin 1970, ja hän hoiti tehtävää vuoteen 1989, jonka jälkeen hän jäi eläkkeelle.

Risto Haikola oli mukana lukuisissa luottamustoimissa. Hän kuului koulujen johtokuntiin; maakunnallisella tasolla hän toimi lukuisissa kuntainliittojen liittovaltuustoissa, mm. Keski-Pohjanmaan keskussairaalan liittovaltuustossa. Kunnanjohtaja Haikola oli kunnan edustajana monissa osuuskunnallisissa yrityksissä ja samoin kunnan edustajana esimerkiksi Suomen kunnallisliiton kunnallispäivillä 1985 ja 1989. Kuntaa hän edusti myös ystävyyskaupunkitoiminnassa. Risto Haikolan työssä tuli hyvin esiin sieviläinen elämäntapa. Etenkin kunnan taloutta hän hoiti varovaisen viisaasti ja harkitusti.

kunnansihteeri Kaarlo Martti Haikola ja Siiri Auroora Valkonen

Puoliso

Sievissä 3.4.1954 Airi Helena Hakala, syntynyt 19.5.1933 Sievi, vanhemmat kauppias Eino Jaakko Jaakonpoika Hakala ja Aina Maria Fredrikintytär Kaskela