Frans Jaakko Haikolan isä muutti Sievin Pirttiojalta Haikolankylään, ja hän oli karjanhoidon suhteen edistyksellinen: hän sai mm. 1869 palkinnon hyvästä karjanhoidosta. Poika jatkoi isänsä viitoittamaa tietä. Hän omisti Haikolankylällä ison maatilan. Vuonna 1882 oli Frans Haikolalla lehmäluvultaan Sievin toiseksi suurin karja, ja samana vuonna hän oli kunnan suurin kylvöheinänviljelijä. Enimmillään Haikolan tilan karjan määrä oli muistitiedon mukaan seitsemänkymmentä. Tätä isoa karjaa varten hän rakennuttikin komean porakivinavetan.

Frans Haikola oli tärkeä alkuunpaneva voima Sievin ja lähialueiden meijeriliikkeen kehityksessä. Vuonna 1887 hänelle myönnettiin 300 markan laina valtion meijerilainarahastosta. Sievin höyrymeijerin lisäksi Haikola oli osakkaana Reisjärven ja Haapajärven meijereissä. Haikolan vanha meijeri oli muistitiedon mukaan käytössä vuoteen 1913; loppuaikoina se toimi yhtiömeijerinä.

Voimakasta karjataloutta Haikola hyödynsi mm. nahkuriliikkeen avulla, joka oli toiminnassa 1870-luvun lopulta ainakin 1910-luvulle. Hän oli myös osakkaana suutariliikkeessä. Vuonna 1874 hän avasi kaupan Haikolankylälle. Tämän kauppakartanon lisäksi Haikolalla oli 1910-luvulla jo neljä haaraliikettä, joita varten saattoi Sievin asemalle tulla vaunulastillinen sokeria ja viisi vaunulastillista jauhoja. Frans Haikola omisti kaksi sahaa Sievissä ja Reisjärvellä; hän osti ja välitti myös puutavaraa ja tervaa. Kauppiaana Haikolan oli helppo koneistaa maatalouttaan: vuonna 1910 hänellä oli käytössään jo kaksi haravakonetta.

Voimakkaana liikemiehenä Haikola oli myös mukana tärkeissä luottamustoimissa. Hän oli Sievin Säästöpankin isännistössä heti sen perustamisen aikaan 1902. Säästöpankin hallituksen puheenjohtajana hän toimi 1910-luvun loppuun saakka. Kuntakokouksen esimies hän oli 1883–97. Oulun läänin talousseuran jäsen hän oli 1890-luvulla. Maatalouden paikallisiin yhdistystoimintoihin hän ei talousseuran jäsenyydestä huolimatta kuulunut, ainakaan johtotehtävissä. Frans Haikola oli taloudellisten saavutustensa perusteella aikaansa seuraava liikemies. Hän uudisti maatalouttaan hyvin nopeasti tuotantosuunnan muutoksen edellyttämällä tavalla. Haikola kuului suojeluskunnan esikuntaan Sievin kirkolla vuoden 1918 sodan aikana.

maanviljelijä Kristian Mikonpoika Pirttioja (vuodesta 1844 Haikola) ja Maria Matintytär Ala-Sikala

Puoliso

1. Ylivieskassa 21.6.1867 Amalia Heikintytär Kangas, syntynyt 1.4.1845 Ylivieska, kuollut 20.9.1873 Ylivieska, vanhemmat talollinen Henrik Jeremianpoika Kangas (alkuaan Olmala) ja Beata Mikontytär Kangas
  2. Sievissä 5.3.1875 Sofia Fredriika Fortell, syntynyt 13.11.1836 Kortesjärvi, kuollut 1.5.1883 Sievi, vanhemmat pastori T.__Fortell ja Maria Fortell
  3. Sievissä 16.11.1886 Kaisa Sofia Skinnari, syntynyt 5.1.1858 Raahe, kuollut 12.3.1902 Sievi, vanhemmat merimies Anders Elbraminpoika Skinnari ja Britha Caisa Jaakobintytär Sjöberg