Kalle Anttila syntyi Muhoksella 30.8.1887. Vuonna 1910 hän muutti Ouluun ja ryhtyi opiskelemaan räätäliksi. Samana vuonna hän innostui painista katsellessaan Oulussa järjestettyjä mestaruuskilpailuja. Anttila liittyi Oulun Sauva-seuraan ja voitti jo seuraavana vuonna Oulun piirin mestaruuden kreikkalais-roomalaisen painin kevyessä sarjassa.

Vuonna 1912 Anttila aloitti Helsingissä varsinaisesti aktiivisen painijanuransa. Aluksi hän kilpaili Helsingin työväenyhdistyksen seuran Jyryn riveissä, mutta Suomen itsenäistyttyä hän siirtyi useiden muiden työläisurheilijoiden tavoin porvarilliseen seuraan eli Jyrystä Helsingin Kisa-Veikkoihin. Samoihin aikoihin, vuonna 1918, hän perusti oman vaatturiliikkeen Helsinkiin.

Vuosina 1918 ja 1919 Kalle Anttila voitti Suomen mestaruuden kreikkalais-roomalaisen painin höyhensarjassa ja vuonna 1920 keskisarjassa. Vuoden 1920 Antwerpenin olympialaisissa hän paini vapaan tyylin kevytsarjassa, vaikkei ollutkaan sen suuremmin perillä tästä painityylistä. Anttilan niskaheitto eli ”silmänräpäysheitto”, kuten hän itse sitä kutsui, toi kuitenkin lajista kultamitalin.

Vuonna 1921 Anttila voitti itselleen tutummassa kreikkalais-roomalaisessa painissa höyhensarjan maailmanmestaruuden. Seuraavana vuonna Tukholman maailmanmestaruuskisoissa hän uusi voittonsa. Vuoden 1924 Pariisin olympialaisissa hän oli täysin omaa luokkaansa ja voitti jälleen kultamitalin. Pariisin olympialaisten jälkeen Anttilan kilpaileminen alkoi jäädä vähemmälle. Hän pysyi kuitenkin yhä hyvässä kunnossa, mutta vuoden 1928 Amsterdamin olympialaisten tullessa painin valmennusjohto ei uskonut enää yli 40-vuotiaan Anttilan menestymismahdollisuuksiin eikä hän niin ollen osallistunut olympialaisiin. Viimeisen Suomen mestaruutensa Kalle Anttila voitti 41-vuotiaana vuonna 1929. Seuraottelussa hän paini vielä 49-vuotiaana ja osallistui myös lajin järjestötoimintaan. Painikilpailujen katsomossa Anttila nähtiin vielä viimeisinä elinvuosinaan.

Kalle Anttilan paini ei ollut tiettävästi erityisen näyttävää, mutta se oli hyvin järkevää, laskelmoitua, voimakasta ja tehokasta. Monet Anttilan kehittämistä painiliikkeistä olivat sääntöjen rajamailla, ja hän joutuikin väittelemään niistä usein tuomareiden kanssa. Taitavana ja nopeana painijana hän ei hävinnyt uransa aikana ainuttakaan ottelua ulkomailla. Kalle Anttila on ruotsalaisen Ivar Johanssonin ja virolaisen Kristjan Palusalun ohella yksi niistä kolmesta painijasta, jotka ovat voittaneet olympiakultaa molemmissa painimuodoissa.

Painiuran päätyttyä Kalle Anttila keskitti huomionsa liiketoimintaan. Hänen vaatturiliikkeensä laajeni vuonna 1932 herrain asusteliikkeeksi ja hän toimi Anttilan Pukimo Oy:n toimitusjohtajana pitkälle 1950-luvulle saakka. Sen jälkeen hän luovutti liikkeen johtotehtävät pojilleen. Kaarlo Anttilan johdolla Anttila Oy kasvoi menestyväksi tavarataloketjuksi ja tuli tunnetuksi erityisesti postimyynnistä.

Vanhemmat

maanviljelijä Heikki Anttila ja Eva-Kaisa Rautio

Puoliso

Lea Addie Parantala

Lähdeluettelo

  • Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura: Kalle Anttila.
  • Soinio, Eino: Suomalaisia mestaripainijoita: Carl Allenista Väinö Kokkiseen. 1939.
  • Järvinen, Eino: 70 vuotta suomalaista painia. 1977.
  • Suomen Olympiakomitea, kisainfoa: paini [http://www.noc.fi/olympiahistoria/kisasivut/peking-kisasivut/kisainfoa/kisalajit-paikat_ja-aikataulu/paini/, toimimaton linkki].