Ruusa Aholan 41 vuotta kestänyt opettajan ura alkoi vuonna 1930, kun vihantilainen Ruusa Junnila sai päästötodistuksen Raahen seminaarista. Ensimmäinen opettajan paikka oli Haapavedellä Ollilan koululla. Haapajärvelle hän muutti 1943 Oksavan koulun opettajaksi. Sieltä hän siirtyi kolmen lukuvuoden jälkeen opettajaksi Siiponkosken koululle.

Opettajan virkansa ohella Ruusa Ahola on toiminut Haapajärven koululautakunnan jäsenenä 1954–1972 ja osan ajasta lautakunnan sivutoimisena sihteerinä. Koulupuolen eri johtokunnissa Ahola toimi vuoteen 1980 saakka. Kunnanvaltuustoon Ahola kuului 1957–1963 ja kauppalanvaltuustoon 1969–1972. Hän oli naisten yhteiskunnallisen osallistumisen uranuurtajia Haapajärvellä.

Tarmokas opettaja oli perustamassa Siiponkoskelle maamiesseuraa ja sen naisosastoa. Haapajärven 4H-yhdistys ja Haapajärven maamiesseuraliitto saavat myös lukea Ruusa Aholan perustajajäseniinsä. Samoin Eläkeliiton Haapajärven osasto, jonka johtokuntaan Ahola kuului pitkään. Mittavimman työn Ruusa Ahola teki maalaisliiton/keskustapuolueen järjestötyössä kunnallisjärjestön johtokunnassa ja pitkäaikaisena sihteerinä sekä merkittävissä luottamustoimissa.

Hänelle on myönnetty keskustapuolueen kultainen ansiomerkki ja Suomen kunnallisliiton kultainen ansiomerkki.

Vanhemmat

torppari Eemil Aukusti Junnila ja Katri Rankinen

Puoliso

24.6.1931 tiemestari Kaarlo Aukusti Ahola, synt. 3.8.1898 Piippola, kuollut 7.10.1962 Haapajärvi, vanhemmat talollinen Aukusti Ahola ja Ida Luttinen