Tämän kokoelman tarkoituksesta

Tähän kokoelmaan Haukipudas-seura on kerännyt Haukiputaalla tunnettuja sananparsia.

Tarkoituksena on julkaista ennen kaikkea sellaisia sananparsia, joissa on selkeästi paikallista väriä. Tästä syystä puheenparret ja köllit ovat saaneet pääpainon. Mukana on myös joukko yleisesti tunnettuja sananparsia, joita tähän julkaisuun toimittaneet ovat pitäneet Haukiputaalle tunnusomaisina. Ne ovat luonnollisesti Haukiputaalla käytetyssä muodossa.

Keräystyön yhteydessä kävi ilmi, että suuri osa sanonnoista on vain vanhemman väestön käytössä. Niinpä on paikallaan kerätä ne paperille. Samalla voi toivoa, että ne jatkavat elämistään, rikastuttavat kielenkäyttöä ja välittävät hienoja psykologisia oivalluksia. (Viisona vanha väessä)

Lähdeluettelo

Sananparret on julkaistu aikaisemmin teoksessa Haukiputaalaisia sananparsia. Haukipudas-seura, 1998.