[Kuva: Lemmensilta Ylipäässä] [Kuva: Lemmensilta Ylipäässä]

Lemmensilta on Haapajärvellä Ylipään koulun läheisyydessä sijaitseva kaunis kaarisilta.

Jääkauden jälkeen Keski-Suomeen syn­ty­nyt Suur-Päi­jänne teki vesi­mas­soil­laan lasku-uoman luoteeseen noin 6250 eKr. Ylipään kaunis maisema syntyi tässä luonnon myllerryksessä, kun vesi mursi Pitkän­kankaan harju­muo­dos­tel­man, kaivoi voimallaan Mustolan­järven ja mahtavilla pyörteillään Lemmensillan alueen kallioiden alapuolella olevat syvänteet. Kahden vuosituhannen ajan Keski-Suomen vedet muotoilivat Ylipään maisemaa päätyäkseen Haapajärven kaupungin alueella lainehtivaan Pohjanlahteen. Suomenselkä nousi vedenjakajaksi, ja Muinais-Päijänne mursi tiensä etelään noin 4200 eKr., jolloin Hinkuanjoki jäi paikalliseksi vesiväyläksi. Kovin varhaisesta vaiheesta asti eli tuhansien vuosien takaa on tietoja olemassa tästä tienoosta.

[Kuva: vuonna 1926 rakennettu silta]
Vuonna 1926 rakennettu silta. Kuva: HKSA.

Ensimmäinen jalankulkusilta Ylipään koulun oppilaille rakennettiin kirkonrakentaja Juho Karjalahden piirustuksilla vuonna 1915. Kevättulvan särkemän sillan paikalle rakennettiin vuonna 1926 kaarisilta. Rakennustyössä mukana ollut kirvesmies Jaakko Harmaala antoi nimen Lemmensilta, sanoi että ”Nyt Ylipään ja Karjalahden poikien ei tartte hukkua riijuureissuilla.”

Nykyisen kauniin Lemmensillan Haapajärven kunta rakensi vuonna 1965. Silta onkin tarpeen, sillä vuonna 1975 valmistuneen Hautaperän tekojärven ja Revon Sähkö Oy:n Hinkuan voimalaitoksen juoksutukset pitävät paikalla olevan kosken sulana läpi talven.

Koululaisille sillan kautta kulkeminen on ollut tärkeä yhteys joen puolelta toiselle.

[Kuva: Maisema Lemmensillalta]
Maisema Lemmensillalta.

Ylipään sillan kautta on vuosikymmenien ajan kulkenut myös vapaa-ajan kävelyreittejä. Viime vuosien aikana se mahdollisuus tosin heikkeni, sillä osa reitistä kulki yksityisen maanomistajan pellon reunaa ja kotipihan kautta. Nyt on kuitenkin saatu aikaan ratkaisu, että kävelyreittiä varten on tehty oma tieura, joten mahdollisuus kävelyreittinä käyttämiseen on taas olemassa.

Lemmensillan seutu on näillä seuduilla niin yleisestä lakeudesta poikkeavaa maisemaltaan. Se muistuttaa pikemminkin keskisuomalaista tai savolaista kylämaisemaa.

Ylipään kaunis kaarisilta Lemmensilta on kaunista katseltavaa. Lemmensilta on yksi Haapajärven nähtävyyksistä, vaikkei sinne mitään erityisiä palveluja kävijöitä varten ole järjestettykään. Lemmensillalla on jo vuosikausien ajan järjestetty Haapajärvi-viikon aikaan yhteislauluilta.