Haapajärvi ja kaikki maamme kauppalat muuttuvat kaupungeiksi ensi vuoden [1977] alusta lukien. Tätä tietää uuden kunnallislain hyväksyminen eduskunnassa perjantaina. Sisällön osalta laki hyväksyttiin jo tiistaina, mutta lain kolmannessa käsittelyssä perjantaina oli mahdollisuus äänestää laki yli vaalien. Puolueiden keskeisissä neuvotteluissa varmistettiin kuitenkin lain läpimeno. Uuden kunnallislain kiistakysymyksenä oli kunnan- ja kaupunginjohtajien aseman muuttaminen. Hyväksytyn lain mukaan ei kaupunginjohtajilla ole äänioikeutta kaupunginhallituksen kokouksissa ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valitaan luottamusjäsen. Kaupungin ja kunnanjohtajat tulevat toimimaan kunnallishallituksen esittelijöinä vuoden alusta.

Kauppalan 10-vuotis- ja kaupunkijuhla tammikuun 2. päivänä

Haapajärven kauppalakausi jäi uuden kunnallislain johdosta, joka tuntee vain kaupungit ja kunnat, 10-vuoden mittaiseksi. Haapajärvi muuttui kauppalaksi vuoden 1967 alusta lukien. Vuodenvaihteeksi suunniteltu kauppalan 10-vuotisjuhla voidaan pitää nyt samalla kaupunkijuhlana. Kauppalanhallituksen elokuussa asettama kauppalan 10-vuotisjuhlatoimikunta on valmistellut syksyn kuluessa juhlia ja kerännyt kilpailun muodossa kauppalaa esittelevän diasarjan. Valmisteilla on myös kauppalaa ja tulevaa kaupunkia esittävä kuvajulkaisu, joka ei valmistune vielä 10-vuotisjuhlaan mennessä. Juhlatoimikunta on suunnitellut uudenvuodenaatoksi linja-autoaseman torialueelle yleisöjuhlaa ilotulituksineen. Juhlasta tulee nyt kaupungiksi muuttumisen ilotulitusjuhla. Kauppalan 10-vuotisjuhla ja kaupunkijuhla pidetään tammikuun 2 päivänä. Tammikuun ensimmäisen viikon ajalle on suunniteltu myös avoimien ovien päivää Haapajärven teollisuuslaitoksiin ja kauppalassa palveleviin kouluihin ja oppilaitoksiin. Uimahalliin tullaan järjestämään myös ilmaiskuljetuksia sivukyliltä juhlaviikon aikana.

Haapajärvi muuttui kaupungiksi tykinjyminällä ja ilotulituksin

[Kuva: tykit urheilukentällä]
Haapajärvi muuttui kaupungiksi kymmenellä kahden tykin yhteislaukauksella. Kuva: HKSA.

Haapajärvi muuttui vuodenvaihteessa kaupungiksi, kuuluvasti ja näkyvästi monin juhlallisuuksin. Tilaisuudet aloitettiin aattoillan yleisöjuhlalla linja-autoaseman torilla, jossa paistettiin ja syötiin härkää, kuultiin torvimusiikkia ja kaupunginjohtaja Paavo M. Petäjän puhe. Kymmenvuotisen kauppalakauden päätteeksi ja kaupunkikauden alkamisen merkiksi ammuttiin kymmenen yhteislaukausta urheilukentältä kahdella tykillä. Aattotapahtumien kohottavaksi päätteeksi nähtiin loistelias ja värikäs ilotulitus perustetun kaupungin yllä. Perinteisessä uudenvuodenaaton hartaustilaisuudessa kirkossa puhui kirkkoherra Jussi Vihantola. Puheen johdantona olivat psalmista 127 löytyvät sanat: ”Jos Herra ei huonetta rakenna, sen rakentajat turhaan vaivaa näkevät.” ”Jos Herra ei kaupunkia varjele, turhaan vartijat valvoo.” Uudenvuodenpäivän ensimmäisessä kaupunkiseurakunnan jumalanpalveluksessa saarnasi pastori Jouko Lauriala.

Ensimmäisen kaupunkipäivän iltana oli kirkossa Kahilan sisarusten odotettu sävelhartaus, joka sai hyvän yleisömenestyksen ja kiitollisen kuulijakunnan. Sunnuntai oli varsinainen kaupunkijuhlien päivä, joka aloitettiin jumalanpalveluksella kirkossa, jossa saarnasi kirkkoherra Jussi Vihantola ja Haapajärven kirkkokuoro esiintyi kanttori Erkki Syrjäniemen johtamana. Kaupunkilaisille oli kahvitarjoilu seurakuntatalolla, ja samanaikaisesti onnittelivat kymmenet lähetystöt uutta kaupunkia kaupungintalon vastaanotolla. Valtiovallan ja Oulun läänin lääninhallituksen onnittelut esitti pääjuhlan juhlapuhuja maaherra Erkki Haukipuro, toivoen edelleen Haapajärven kehityksen jatkuvan yhtä voimakkaana kuin kauppalakaudella. Onnittelu- ja vastauspuheissa toivottiin kauppalakaudella alkaneen Haapajärven myönteisen kehityksen jatkuvan lamasta huolimatta myös kaupunkikaudella. Kaupunginjohdon taholla sanottiin kyllä tiedettävän, ettei nimenmuutos sinänsä tuo mitään uutta tullessaan: tarvitaan jatkuvia ponnisteluja kehityksen eteenpäinviemiseksi ja paremman tulevaisuuden luomiseksi.

Onnistuneessa kaupunkijuhlassa oli enemmän yleisöä kuin ehkä koskaan on seurakuntatalolle kokoontunut. Kaikki eteisaulatilatkin olivat käytössä, ja niihin oli hankittu lisäistuimia.