Haapajärven työväenyhdistys Sarastus ry, toimitalo Martinmäki

[Kuva: Haapajärven työväentalo. HKSA]
Yhdistys on perustettu vuonna 1905, toimitalo Martinmäki. Ensimmäinen oma toimitalo, Martinmäen työväentalo rakennettiin v. 1907. Poliittisen tilanteen vuoksi yhdistyksellä oli katkoja toiminnassa ja talon käytössä. Iltamien ja tanssien pito yhdistykseltä kiellettiin v. 1924. Tämän jälkeen tohtori Ilmari Sankari osti talon. Myöhemmin hän myi sen, ja talosta tuli Haapajärven yhteiskoulun ensimmäinen koulutalo v. 1936.
[Kuva: Työväentalo Työpis]
Toisen talon sosiaalidemokraattinen työväenyhdistys Sarastus rakensi tontille ”Suhina” v. 1950. Työväentalo ”Työpis” sai hyvän vastaanoton, sillä uudessa talossa vieraili maamme huippua olevia tanssiorkestereita. Talo oli tanssivan yleisön paikkakunnan ykköspaikka niin kauan kunnes Haapajärven Kiilat v. 1965 osti Kauniston ja ryhtyi kilpailemaan tanssiyleisöstä. Sarastuksen talo vuokrattiin v. 1966 perustetun Haapajärven kauppaoppilaitoksen toimitaloksi. Vuonna 1974 kauppaoppilaitokselle valmistui oma toimitalo, jonka jälkeen Sarastuksen talo jäi erilaisten kurssien (mm. metsäopetus) pitopaikaksi. Vasta 1990-luvulla talo palautui yhdistyksen aatteelliseen käyttöön. Toiminta jatkuu joskus myös tanssitilaisuuksilla.

Jokelankylän työväenyhdistys, toimitalo Könylä

[Kuva: Jokelan kylän työväentalo Könylä]
Yhdistys on perustettu vuonna 1907, toimitalo Könylä. Jokelankylän työväenyhdistys rakensi 1920-luvulla Olkkolaan oman toimitalon Könylän. Toimitaloksi ostettiin Puurusen toinen päärakennus (Akkala) Koposperältä, joka talkootyönä siirrettiin vajaan kilometrin päähän v. 1922 valmistuneesta nuorisoseuran talosta. Poikkeuksena toisista työväenyhdistyksistä, Jokelankylässä yhdistys sai toimia 1930-luvulla. Sotien ajaksi suljettu talo avattiin uudelleen 1940-luvun lopulla, mutta talon huonon kunnon vuoksi toiminta rajoittui muutamaan vuoteen. Jo 1950-luvun alussa talo myytiin huutokaupalla pois siirrettäväksi.

Oksavan työväenyhdistys, toimitalo Hessula

[Kuva: Hessula 1920-luvulla]
Yhdistys on perustettu vuonna 1907, toimitalo Hessula. Oksavan työväenyhdistys osti entisen maalaistalon, josta kunnostettiin toimitalo Hessula. Omaan taloon päästiin toimimaan v. 1910. Yhdistyksen toiminta kiellettiin v. 1930 ja toimitalo Hessula myytiin seuraavana vuonna pakkohuutokaupalla Rauhanyhdistykselle. Valittamalla talo saatiin valtion omistukseen ja sotien jälkeen 1949 takaisin yhdistykselle. Talon huonontuneen kunnon vuoksi toiminta siinä ei ollut mahdollista, vaan talo huutokaupattiin pois purettavaksi v. 1973. Tontti jäi yhdistyksen omistukseen.

SKDL:n Haapajärven osasto, toimitalo Moskova

[Kuva: SKDL:n toimitalo Moskova]
SKDL:n osasto perustettiin vuonna 1945, toimitalo ”Moskova”. Haapajärvellä SKDL:n toiminta virisi sotien jälkeen. Kohta perustamisen jälkeen ryhdyttiin etsimään toimitaloa, joka järjestyikin keskustasta Ylipään Rauhanyhdistyksen talosta Haarapuhdosta, kun 1950-luvun alussa vuokralaiseksi tullut Pohjanmaan Jokitoimisto lakkautti Haapajärvellä toimintansa ja talo jäi autioksi. Haapajärven SKDL osti talon huutokaupassa v. 1960, jonka jälkeen toiminta talossa jatkui monien vuosien ajan. Talo oli virallisesti SKDL:n työväentalo, mutta kansanomaisesti sitä sanottiin Moskovaksi.