[Kuva: Laurikkalan pikkupappila]
Laurikkalan pikkupappila.

Laurikkalan pikkupappila on rakennettu Haapajärven emäseurakunnan kirkkoherran väliaikaiseksi asunnoksi 1842. Kirkkoherran pappila on perustettu samana vuonna 1842 Laurikkalan ja Kuonalan tiloista. Ensimmäisen pappilarakennuksen järven puolen neljä huonetta ovat Kuonalasta siirrettyä vanhaa rakennusta. Rakennustyön urakoitsijana toimi Matti Niemi Pidisjärveltä Nivalasta.

Laurikkalan uusi pappilarakennus valmistui nälkävuosina 1860-luvulla. Keskentekoiseen uuteen pappilaan kirkkoherra Holmströmin perhe muutti v. 1862. Pikkupappilaan tehtiin ensimmäinen mittava remontti ennen Holmströmin tuloa v. 1858 ja toinen kansakoulun perustamisen takia v. 1881. Talo tunnettiin papiston virallisen apulaisen asuntona.

Haapajärven emäseurakunnan kirkkoherroina toimivat

• Johannes Lampen 1840–47
  • Antti Helander 1850–55
  • Antti Niilo Homström 1858–71.

Pikkupappilassa ovat asuneet seuraavat papiston viralliset apulaiset vuosina 1925–1944:

• Einari Hohti
  • Väinö Näyhä
  • Jorma Kauko
  • Vilho O. J. Lauriala.

Ensimmäinen kansakoulu

[Kuva: 1. kansakoulu]

Pikkupappila toimi Haapajärven kansakoulun ensimmäisenä toimitalona vuosina 1881–1895. Talon itäpäädyn kahdesta kamarista tehtiin luokkahuone poistamalla väliseinä. Keittiö oli opettajaperheen kanssa yhteinen.

Pikkupappilassa toimineet opettajat:

• Petter Kontio 1881–83
  • Elias Kauranen 1883–85
  • Antti Polvinen 1885–95 (Polvinen opettajana 1885–1923)

Ensimmäiset päästötodistuksen saajat 19.12.1885:

• Alma Johanna Schwartzberg
  • Nestori Syrjäniemi
  • Anna Nikander
  • Frans Wickstrand

Säästöpankkina

[Kuva: pikkupappilan porstua]

Pikkupappila toimi vuosina 1890–95 Haapajärven Säästöpankin ensimmäisenä toimitalona. Opettaja Antti Polvinen hoiti säästöpankin kirjurin tehtäviä 1890–1918. Luokkahuone oli pankkisalina kaksi kertaa kuukaudessa kello 5–7 jpp. Vuoden 1895 jälkeen talon luokkahuoneessa pidettiin mm. rippikoulua siihen asti, kunnes vanha seurakuntatalo valmistui Ronkaalaan v. 1935.

Vuokra-asuntona

[Kuva: pikkupappilan kakluuni]

Myöhemmin talossa oli kaksi vuokra-asuntoa, itäpäässä asunto 1 ja järven puolella asunto 2. Pappien jälkeen niissä ovat asuneet mm. Anna Dammert (1, 1939–56), Samppa ja Lempi Jaakonaho (1, 1960–62), Sulo ja Leena Nurmenniemi (1, 1964–67), Jaakko ja Marjatta Tiitto (1, 1967–68), Eemil ja Annikki Hyvärinen (2, 1947–56), Erkki ja Laina Syrjäniemi (2, 1956–57) sekä Arvi ja Ellen Vehkalahti (2, 1958–71).

Jälleen seurakunnan toimitiloina

Sittemmin pikkupappila oli vuosikymmeniä käyttämättömänä, ja jopa talon purkamista harkittiin. Seurakunta kuitenkin päätti kunnostaa rakennuksen. Peruskorjaus tehtiin vuonna 1997. Tällä hetkellä pikkupappilassa on seurakunnan nuorisotiloja, ja kesäisin siellä toimii myös kesäkahvila.