Haapajärven Nuorisoseura ry, perustettu v. 1902, toimitalo Kaunisto

[Kuva: Kaunisto 1927]
Nuorisoseurantalo Kaunisto vuonna 1927. Kuvalähde: Haapajärven kotiseutuarkisto.

Ensimmäinen toimitalo Kaunisto valmistui v. 1907, mutta tulipalo tuhosi kiinteistön 1934. Siinä oli juhlasali, näyttämö, kokoushuone ja ravintola.

Palon jälkeen palovakuutusrahoilla ja Antti Jaakonahon järjestämän valtakunnallisen keräyksen turvin uusi talo valmistui syksyllä 1936. Talo rakennettiin entiselle paikalle Antti Jaakonahon tekemien luonnospiirustusten mukaan. Se tuli maksamaan 225 000 Smk. Toimitalo Kaunisto myytiin 1965 urheiluseura Haapajärven Kiilat ry:lle, mutta nuorisoseura jätti siihen käyttöoikeuden. Valtion tuen turvin taloa on talkootyönä kunnostettu vuosina 1994–97, ja toiminta urheilu- ja tanssitalona jatkuu.

Jokelankylän Nuorisoseura ry, perustettu v. 1914, toimitalo Sointula

Ensimmäinen toimitalo Sointula valmistui 1915 Jokelankylälle, mutta salaman sytyttämä tulipalo tuhosi talon 1921. Uusi Sointula rakennettiin kaksi kilometriä lähemmäksi kirkonkylää Olkkolan mäelle ja valmistui 1922. Taloa laajennettiin uudella salilla, jolloin entinen talo jäi näyttämöksi ja vahtimestarin asunnoksi. Uuden salin ja ravintolaosan avajaisjuhlaa vietettiin 14. päivä joulukuuta 1948. Nuorisoseuran toiminta loppui lähinnä muuttoliikkeen seurauksena 1965 mennessä ja talo myytiin puusepänverstaaksi. Talo paloi ennen teollisen tuotannon aloitamista.

Autiorannan Nuorisoseura ry, perustettu v. 1915, toimitalo Ahjola

[Kuva: Autiorannan nuorisoseurantalo 1926]
Autiorannan nuorisoseurantalo 1926. Kuvalähde: Antti Jaakonaho, Haapajärven kotiseutuarkisto.

Toimitalo Ahjolan rakentamisvuodesta ei löydy kirjallista tietoa, mutta se rakennettiin ilmeisesti heti seuran perustamisen jälkeen. Talo sijaitsi Oksavalla, Oksavan risteyksestä hieman Nivalan suuntaan maantien pohjoispuolella. Nuorisoseuran toiminta jatkui 1950-luvulle. Sotien aikana rappeutunutta toimitaloa korjattiin useaan otteeseen. Urheiluseura Oksavan Naseva jatkoi talossa nuorisoseuran ohella ja järjesti talossa viimeiset tanssit v. 1960.

[Kuva: hääväkeä v. 1934 Oksavalla]

Kuvassa Elsa ja Väinö Aholan häät Autiorannan nuorisoseurantalolla huhtikuussa v. 1934. Edessä vas. Siina Sarviranta (Kummala), Impi Sarviranta (Latvala), edessään tuntematon tyttö, Tuomas Kinnunen, Matti Aitto-oja (Arola), Martti Ruhala (Jokisivu), Eila Ruhala (Jokisivu), hääpari Elsa ja Väinö Ahola, Risto Keskinen, Jaakko Ahola (Valmis), Maila Kettukangas (Kärkkälä), Sirkka Sarviranta (Kummala), Paavo Kettukangas (Kärkkälä), Saimi Sarviranta (Kummala), Kerttu Väntänen sylissään Liisa Keskinen.

Toinen rivi vas. Ellen Petkelkangas, Anselmi Ahola (Alila), Heino Ahola (Valmis), Reino Ruhala (Jokisivu), Arvo Ruhala (Jokisivu), Hilja Ruhala (Jokisivu), Raili Ruhala (Jokisivu), Abner Ruhala (Jokisivu), Lilja Ruhala (Jokisivu), Batseba Hietala (Rajala), Anna-Mari Ahola (Uutela) ja Katri Sarviranta (Kummala).

Takarivi vas. Johanna Ahola (Pajula), 2 tuntematonta, Antti Jaakonaho (Kuhala), tuntematon, Helmi Mäntyvaara (Siiponkoski), Salme Parttimaa (Haanpää), Martti Jämsä (Uusitalo), Aino Niskakoski (Arola), 4 tuntematonta, Ida Ollila (Suojala), Veikko Visuri (Mylly), tuntematon, Eriikka Hietala (Rajala), tuntematon, Hilma Visuri (Mylly), Kerttu Niemi (Pysäkki), tuntematon, Aukusti Niskakoski (Arola), tuntematon, Henna Vuokila, Elsa Kinnunen, Sylvi Ruhala (Jokisivu), Jaakko Jämsä (Rajaniemi), Aino Jämsä (Rajaniemi), Artturi Niskakoski (Arola), Nelly Ollila (Suojala), Mikko Jämsä (Uusitalo), Laina Jämsä (Jämsä), Meimi Keskinen (Koulu), Frans Kettukangas (Kärkkälä), Jenny Kettukangas (Kärkkälä), Arvi Keskinen (Koulu), Seemi Petkelkangas (Seppä) ja Henna Jämsä (Rajaniemi).

Ylipään Nuorisoseura ry, perustettu v. 1915, toimitalo Pyrintölä

Ylipään Nuorisoseura toimi pitkään ilman omaa toimitaloa. Se aloitti toimintansa vuokratiloissa Aho-nimisen talon tuvassa 1930. Oman talon rakentaminen aloitettiin yhdessä kylällä toimivan maamiesseuran kanssa. Toimitalo Pyrintölä, kansanomaisesti Kaljula, valmistui lähelle kirkonkylää 1934. Koska kiinteistö oli vanha kauppakartano laajennettuna, talo rappeutui varsinkin sotien aikana hiilivarastona siinä määrin, että toiminta siinä loppui.

Kalakankaan Nuorisoseura ry, perustettu v. 1945, tanssilava Niinikankaalla

Seura toimi ilman toimitaloa vuokratiloissa Pienelässä ja koulutalon valmistuttua v. 1949 se toimi koululla. Seura rakensi Niinikankaasta 1953 vuokratulle tontille näyttämöllä varustetun tanssilavan. Vuonna 1967 lavan pärekaton päälle laitettiin talkootyönä huopakatto. Sittemmin lavan kunto heikkeni, joten tanssien pito loppui 1980-luvulla. Kylätoimikunnan toimesta katon alusrakenteita uusittiin 1996 ja samalla uusittiin huopakate. Käyttö rajoittuu nykyisin Haapajärvi-viikolla heinäkuussa järjestettäviin perinnetansseihin ja kesähäiden tanssipaikkana. Lava on edelleen Kalakankaan nuorisoseuran omistuksessa ja toiminta jatkuu.