Taistele uskon jalo taistelu

Huoneentaulu, joka on kirjailtu helmilangalla kotikutoisen hamekankaan tähteeseen. Pohjakangas on vihreä ja teksti terrakotta. Tekijä on Sofia Ahlholm, Eriika Kyllösen aviomiehen Pekan äiti. Huoneentaulu on tehty 1910-luvun lopulla paimenessa Kärsämäen Sydänmaankylässä.

Kotisi on sinun mailmasi

Huoneentaulu, jonka on tehnyt Kärsämäen kunnallisen keskikoulun keittäjä-siivooja Lempi Takala (1898–1975). Hänen kuolemansa jälkeen pidettiin huutokauppa. Kun paikkoja sen jäljiltä siivottiin, näkyi roskalaatikosta lankoja ja sieltä tämä huoneentaulu sanomalehtien seasta. Taulun teksti on kirjailtu sinisellä ja muut kuviot vihreällä, valkoisella ja keltaisella helmilangalla. Eriika on kunnostanut työn ja reunustanut huoneentaulun sinisellä kankaalla. Teksti kuvastaa naisten maailmaa, joka on ollut kotona. Vaikka tiskit ovat tiskaamatta ja lattiat lakaisematta, niin kotisi on sinun maailmasi.

Herää aamulla surutta Ystäväni

Huoneentaulu, jonka on ommellut Kyllikki Pietikäinen Kärsämäeltä. Työ valmistui vuonna 2004. Pietikäinen toi työn hyväntekeväisyysarvontaan, josta Eriika voitti sen. Malli on vanhasta Käsityökerho-lehdestä. Työssä on vaalean- ja tummanvioletti teksti, oliivinvihreät lehdet ja havunvihreät kehykset. Se on ommeltu moulinelangalla luonnonvalkoiselle puuvillakankaalle.

Ahkeruus on elämän onni

Huoneentaulu, jonka Eriika on löytänyt kärsämäkiseltä kirpputorilta v. 2000. Punaiset kukat ja teksti, keltaiset kukat ja vihreät oksat on kirjailtu ristipistoin helmilangalla puolipellavaiselle, luonnonvalkoiselle kankaalle. Työssä on ruskeat kehykset.

Kom lilla flicka valsa med mej

Huoneentaulu, jonka Eriika on löytänyt kärsämäkiseltä kirpputorilta, jonne oli tullut kuorma Taalainmaalta. Työ on kirjailtu ristipistoin villalangoilla juuttikankaalle ja sen arvioidaan olevan 1950-luvulta.

Kärsimysten kautta kulkee onneen tie

Huoneentaulu, joka vaikuttaa 1950-luvun koulukäsityöltä. Työ on kirjailtu ohuelle lakanakankaalle paksulla nimikoimislangalla ja paksulla neulalla. Pitkän uran käsityönopettajana tehnyt Eriika on sitä mieltä, että tämän työn tekeminenkin on välineiden ja materiaalin takia ollut kärsimysten tie.

Pako Egyptiin

Huoneentaulu, joka on ostettu pyhäjärviseltä mummolta. Taulussa kirvesmies Joosef taivaltaa kirjaimellisesti kirves olalla ja Maria istuu aasin selässä Jeesus-lapsi sylissään. Enkeli seuraa ja suojelee. Työ on tehty varsipistoin erivärisillä helmilangoilla lakanakankaalle, ja siinä on siniset kehykset.