Sieviläissyntyinen toimitussihteeri ja kulttuuritoimittaja Vilho Kyrölä kirjoitti 1950- ja 1960-luvulla lukuisia pakinoita Keskipohjanmaa-lehteen nimimerkeillä Vi-Ki ja Akusti. Erityisen suosittuja olivat kirjoittajan luoman Rämeenkylän asukkaiden edesottamuksia seuranneet pakinat. Näissä Kyrölä tarkasteli ja kommentoi osuvasti maailmanmenoa keskipohjalaisten kansanihmisten näkövinkkelistä.

Vuonna 1968 – vuosi kirjoittajan kuoleman jälkeen – ilmestyi Keski-Pohjanmaan kirjapainon kustantamana kokoelma ”Akustiikkaa”, joka sisältää parhaita paloja Akusti-nimimerkin tuotannosta. Kirjan on koonnut toimittajakollega Annikki Wiirilinna, ja sen on kuvittanut Bo Aurén. Kirjailija Eero Hietala kirjoittaa esipuheessa seuraavasti:

Vilho Kyrölän pakinoissa astuvat Ojan Kallet ja Iitat, Rämeen Marit ja muut kylänmiehet ja -naiset lukijan eteen myötätuntoisesti luonnehdittuina tyyppeinä. Pakinoitsijanakin hän liikkui laajoilla alueilla, pohti yleisinhimillisiä ongelmia ja hänelle rakkaita taiteen ilmiöitä. Mutta mielestäni hänen pakinointinsa ydin on löydettävissä Rämeen seutua käsittelevistä tuotteista. Hänen ihmisensä seurailevat maailmanmenoa ja sen kummallisuuksia arkitodellisuuteen kiinteästi pitäytyvinä talonpoikaisen järkevyyden edustajina. He eivät ole itseensä käpertyneitä ukon köriläitä ja akan hynttänöitä, korpierakoita. Ei, he ovat todella kyläihmisiä, valppaita ja edistysmielisiäkin, vilpittömän kiinnostuneita kaikista suuren maailman tuulahduksista. ––– Kansanihmisiin hän suhtautui ehdottoman suopeamielisesti, nämä olivat hänelle kuin omaa perheväkeä.

Tähän sivustoon on poimittu Akustiikasta kymmenen pakinaa. Näistä kuusi sijoittuu Rämeenkylään, ja loput neljä käsittelevät muita aihepiirejä.